Panellid
Eddy van der Ploeg
Ik heb dit bier, en deze brouwerij, gekozen omdat deze Nederlandse brouwerij zich volledig richt op Duitse bierstijlen en traditionele Duitse brouwmethoden. En dat is wel uniek te noemen. Zoigl is het traditionele bier uit de Oberpfalz. Deze worden gebrouwen in een Kommunbrauhaus waarvan de dorpsbewoners gemeenschappelijk eigenaar zijn en er per toerbeurt wordt gebrouwen. Het bier wordt in Oberpfalz vergist in open vaten, volgens de ungespundetes-methode, waardoor het bier weinig koolzuur heeft.
Voor de Zoigl van Stoked is gekozen voor Duitse Gerst en Duitse nobele hoppen waarbij ook haver is toegevoegd. Dit ondergistende en ongefilterd bier heeft de kenmerken van Märzen en Helles. Stoked heeft de Zoigl gewoon op de moderne manier gebrouwen.
Met deze nominatie wil ik een lans breken voor de Duitse bierstijl. Ze zijn in Nederland, op de weizen na, ondergewaardeerd. Onbekend maakt onbemind, en daarom vind ik het zo stoer en dapper dat Stoked Beer ze wel brouwt. Hulde.
Favoriete bier