Panelleden

  • Andreas Falt

    Andreas Falt

    Ik begon in 1993 als thuisbrouwer en werd verliefd op alle aspecten van bier. Ik begon in 2000 bieren naar Zweden te importeren. Sinds 2006 verkoop en promoot ik bier over de hele wereld vanuit Leeds in Noord-Engeland.

    Ik ben een spreker en heb op vele gelegenheden gesproken met betrekking tot bier, w.aaronder de Craft Brewers Conference in de VS. Ook heb ik talloze masterclasses gegeven over bier. Tevens ben ik een internationale bierkeurmeester in competities zoals de World Beer Cup en vele anderen. Vandaag werk ik als exportconsultant/agent, de "Restless Gypsy, Ik zou mezelf geen bierexpert noemen, maar ik ben absoluut een liefhebber van bier.

  • AnneBart Bolt

    AnneBart Bolt

    AnneBart Bolt, een gepassioneerde bierenfanaat, begon zijn carrière in dranken op jonge leeftijd. Na stages en een parttime baan bij een slijterij koos hij voor een loopbaan in de drankenindustrie. Zijn liefde voor speciaalbier groeide, vooral na zijn tijd bij Bierbrouwerij de Koningshoeven. AnneBart organiseerde proeverijen en was betrokken bij het eerste Speciaalbierfestival in Groningen. Na diverse functies in de branche, oa bij BAX bier, runt hij nu samen met zijn vrouw ZuivelhoeveZuidlaren, uitgeroepen tot BESTE FOODSPECIAALZAAK CAT SPECIAALBIER VAN NEDERLAND in 2022. AnneBart benadrukt dat smaak afhangt van het moment, stemming en gezelschap, en dat speciaalbier voor elk wat wils en elk moment van de dag is.

  • Bart Lentjes

    Bart Lentjes, Meester in Bieren

    Sinds 2023 maak ik deel uit van het panel Nederlands Favoriete Bierlijst, onder leiding van de bekende Bierambassadeur Bert Kuperus. Mijn naam is Bart Lentjes, een biersommelier uit Driel, actief in het basisonderwijs. Mijn passie voor bier begon enkele jaren geleden en groeide tot Stibon 1. Op social media deel ik mijn bieravonturen en maak ik video's van festivals en brouwerijbezoeken. Daarnaast werk ik als illustrator, zowel voor biergerelateerde projecten als andere creatieve opdrachten. Blij om bij te dragen aan de promotie van Nederlandse brouwerijen op Nederlands Favoriete Bierlijst. Meer weten? Zoek me op of stuur een berichtje.

  • Eugene Straver

    Eugene Straver

    Mijn liefde voor bier begon met een Heineken op een schoolfeest. Na kennismaking met diverse Belgische bieren en een biercafé in Delft, ontdekte ik de rijkdom van verschillende biersmaken. Cantillon was een eye-opener, en zure bieren werden mijn favoriet. Mijn passie leidde tot het ontdekken van verkeerde biermythes en het verzamelen van bierboeken. Lidmaatschap bij PINT en CAMRA en het bezoeken van bierfestivals in het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland verrijkte mijn bierervaring.

  • Bas Boerrigter

    Bas Boerrigter

    Op een vrijdagmiddag om 14.15 dronk ik mijn eerste speciaalbier, een Palm, met een schoolvriend bij Café Bierlokaal De Engel in Oldenzaal. Het was een betere ervaring dan het gewone pilsje in de disco. Onverwacht kreeg ik anderhalf jaar later mijn eerste baantje in de kroeg, dankzij mijn zus. Ik begon als glazenhaler en groeide snel door. Nu, 21 jaar later, ben ik al 12 jaar eigenaar van Café Bierlokaal De Engel.

  • Carel Oomes

    Carel Oomes

    Mijn speciaalbier hobby heeft op 1-1-‘84 geleid tot het starten van mijn eigen bierwalhalla: “De Vlaamsche Reus”. De focus kwam snel te liggen op kennisvergaring over alles wat met bier te maken had. Vanaf dag één dat de ABT is opgericht zijn we lid hiervan geworden. Ik heb 7 jaar de voorzittershamer gehanteerd en in die tijd in Helsinki een lezing gegeven over de Nederlandse biercultuur en de positie van de ABT hierin. In 2008 was ik beerjudge tijdens de AIBA in Australië en in het Goed Getapt programma van Heineken 8 jaar speciaalbiertrainer.

  • Femke Janzing

    Femke Janzing, de Bierkoningin

    Femke Janzing, alias De Bierkoningin, eigenaar van Miss Bettie bierwinkel en co-leider van Deventer Bierstad. Ze organiseert proeverijen, workshops, bierevenementen, en promoot Nederlandse bieren. Als beloning voor haar toewijding ontving ze de bierambassadeurs hoed des vaderlands. Met Susan Smelter vormt ze het duo "beergirls from the east" en zijn finalisten bij de berghoeve brouwchallenge. Haar missie: Nederlandse brouwers een podium bieden.

  • Carina Kelder

    Carina Kelder

    Gert en Carina Kelder begonnen bijna 25 jaar geleden thuis met het brouwen van verschillende bieren, uit passie voor het ambacht. In 2004 startten ze officieel hun eigen brouwerij de Mommeriete om mensen te laten genieten van kwaliteitsbieren via rondleidingen, proeverijen, en workshops. De brouwerij bevindt zich sinds 2008 in een historisch café aan het kanaal in Gramsbergen. Ze hebben vele prijswinnende bieren, zoals de Mommeriete Meibock, Scheerse Tripel, Mommeriete Rookbock, Vrouwe van Gramsbergh (quadrupel), en Heer van Gramsbergen (Russian Imperial Stout). Naast bieren bieden ze ook hun eigen bierkaas, bierpâté, worst, 'l eau de vie' van bier, whisky en koffielikeur aan.

  • Dennis Kort

    Dennis Kort

    Ik ben de recente Nederlandse Kampioen Biersommelier, toegewijd aan pure smaken en bierbeleving. Als brouwer van OLDSKOOL sinds 2012, focus ik op klassieke bierstijlen met eerlijke ingrediënten en expertise van andere brouwerijen. Ik ben kritisch over de Craft Beer Revolution en Nederlandse brouwerijen. Daarnaast ben ik distillateur, ambassadeur voor Brussels Beer Challenge, importeur van Duitse bieren, Oprichter van de Drinkers Pub, een uniek biercafé dat sinds 2015 het Eindhovense verziet van 1000+ verschillende bieren. Voorzitter van de Nederlandse Schneider Weisse Fanclub. Ik vervul diverse rollen, waaronder Maître D’.

  • Eddy van de Ploeg

    Eddy van de Ploeg

    In de jaren '80 ontdekt Eddy van der Ploeg Belgische bieren in Nederland. Pas in 2011 begint hij zijn passie voor speciaalbier serieus te nemen en organiseert maandelijkse proeverijen in Deventer. Hij vergaart diepgaande kennis over bier, van geschiedenis tot brouwprocessen en smaaknuances. In 2014 start hij BIERenKENNIS voor biercursussen en proeverijen. Hij behaalt zijn biersommelierdiploma bij STIBON in 2016. Vanaf 2022 is hij medeoprichter van Deventer Bierstad, waar hij stadsbierwandelingen organiseert, en hij is auteur van "Fietsen door Nederland bierland".

  • Edo van Bree

    Edo van Bree

    De liefde voor speciaalbier begon op jonge leeftijd met Belgische bieren. Als student ontdekte ik lambiek in Brussel en begon bieretiketten te verzamelen. Na 2002 raakte ik geïnteresseerd in Ratebeer en heb sindsdien meer dan 20.000 bieren geproefd. Ondanks de opkomst van Untappd, blijf ik actief op Ratebeer. Jaarlijks bezoek ik Frankenland met meer dan 200 traditionele brouwerijen. De biermarkt is sterk geëvolueerd, vooral met houtgerijpte en IPA-bieren. Cantillon-bieren, eens zeldzaam, vliegen nu van de schappen. Toch voel ik me minder verbonden met NEIPA's en overdreven zoete stouts. Nederland heeft nu zoveel brouwerijen als in 1910, maar sommige missen vakmanschap. Sluitingen brengen rust op de markt. De toekomst is onzeker, maar ik hoop op een heropleving van goed gebrouwen, smaakvolle ondergistende bieren. Hoe dan ook, ik blijf op zoek naar de beste bieren.

  • Gina Bartol

    Gina Bartol

    Ik ben een gepassioneerde horeca-expert met een liefde voor speciaalbier. Mijn carrière begon in 'Café Gientje' op zolder als kind, en ik heb altijd in de horeca gewerkt. Bij Abdij de Westerburcht ontstond mijn passie voor speciaalbier, wat leidde tot proeverijen en festivalbezoeken. Ik beheer de bierkaart op mijn werk met veel plezier en voltooide de Bierista cursus als opstapje voor Stibon. Daarnaast ben ik betrokken bij het Kerst- en Winterbieren festival in Hoogeveen en Beer Geeks Beat ALS.

  • Rob Alphenaar

    Rob Alphenaar

    In 1991 ontdekte ik de horeca tijdens mijn studie Commerciële Economie, waar ik mijn liefde voor gastvrijheid, koken en bier ontdekte. In 2002 startte ik Café Briljant, dat lid werd van de Alliantie van Biertapperijen in 2010. Sinds 2012 brouw ik mijn eigen bieren onder de naam Briljant Brouwhuis en sinds 2016 is Lokaal Dutch Beer Bar het proeflokaal. Mijn passie voor bier leidde tot het worden van een Bier Keurmeester en Biersommelier, en ik geef les aan StiBON 2-studenten. Het enthousiasmeren van mensen voor bier geeft me de meeste voldoening, en het vak blijft een levenslange ontdekking. Mijn volgende stap is een brewpub in Haarlem.

  • Eva Haaf

    Eva Haaf

    Zo ongeveer 8 jaar geleden ging ik regelmatig naar bierfestivals om veel te proeven. Veel bieren proefde je de smaken omdat je het las, teleurstellingen soms.

    Rond die tijd kreeg Dennis een zelfbrouw pakketje voor zijn verjaardag en besloten we die te testen. Dat lukte en we gingen steeds verder in huis. Koelkasten voor de vergisting erbij en meer lerende vonden we het wel tijd worden om eens wat serieuzer te werk te gaan.

    Dus huurbrouwen. Ik heb mijn baan opgezegd en mn auto verkocht om dit volgas te kunnen doen. Na die 3 jaar hebben we een crowdfund gedaan en nu hebben we een brouwerij die goed draait. Smaken die echt te proeven zijn en gekke bieren, alles kan nu haha! Geen teleurstellingen meer. Hoezee!

  • Ferry Wijnhoven, de Bierenthousiast

    Mijn liefde voor speciaalbieren begon met Belgische bieren en groeide uit naar een breed scala aan internationale bieren. Deze passie leidde tot de oprichting van de Facebookgroep Beer Geeks in 2013. Wat begon als een kleine groep vrienden, is nu een van de grootste Nederlandse biergemeenschappen met bijna 16.000 leden wereldwijd, waar we onze liefde voor bier delen en samen genieten van goede bieren.

  • Gerard Molenaar

    Ik ben bierredacteur bij Entree . Ook ben ik hoofdredacteur van VerpakkingsManagement. Mijn bierliefde begon in 1978/79 met Westmalle Tripel en Gulpener bieren. In 1981 begon mijn interesse voor Duitse biercultuur. Sinds 2013 schrijf ik over bier en ben betrokken bij 'Huisbier van het Jaar'. In 2016 begon ik met de StiBON bieropleiding en ben nu 'Diplom Biersommelier'. Ik geef proeverijen en steun initiatieven die bier promoten. Mijn favoriete bierkeuze is breed, maar ik kies voor toegankelijkheid en betaalbaarheid op de bierlijst.

  • Yuri Hegge

    Yuri Hegge

    Het scheelde niet veel of ik was op de toog van mijn ouders stamcafé geboren. Mijn eerste keer dronken was ik tijdens mijn eerste communie.

    Bier was altijd al onderdeel van mijn leven.

    Na mijn eigen speciaal bierzaken te hebben gehad in België verhuisde ik in 2014 naar Amsterdam. Als manager hielp ik hier 2 bierconcepten opstarten.

    Bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus opende ik in januari 2017 Foeders. Hier kan ik iedere dag mijn ei kwijt als het gaat om bier en gastvrijheid.

  • Hans Glandorf

    Hans Glandorf

    De liefde voor speciaalbier begon op 16-jarige leeftijd na het proeven van een "bolleke de Koninck" in Antwerpen. Op 18-jarige leeftijd begon ik met vrienden zelf bier te brouwen. In 1980 opende ik café De Smoeshaan in Purmerend met 6 tapbieren en 20 flessen. In 1986 begonnen we de Bonte Koe en specialiseerden we ons in speciaalbier met 8 kranen en 60 flessoorten. Lid van de ABT sinds 1989 en behaalde in 1995 mijn bierdiploma. Na 20 jaar verhuurden we de zaak. Op Texel in de Koog hebben we daarna nog 6 jaar het `Proeflokaal van Texel` gehad. Nu ben ik trainingen en proeverijen over bier aan het verzorgen.

  • Henk Klijn

    Henk Klijn

    In 2014, na het faillissement van de Kruidenier groep, kreeg ik de kans Kronenbourg 1664 te verkopen, hoewel bier niet mijn passie was. Als fervent bierdrinker ontdekte ik mijn passie toen ik 720 flesbieren mocht selecteren voor Delirium Café Amsterdam. Dit avontuur vergrootte mijn bierkennis, vooral dankzij Schneider Weisse. Hun toewijding inspireerde me, en nu is mijn hobby mijn werk. Mensen zeggen over mij: "Henk is een motivator en inspirator die waarde toevoegt aan relaties."

  • Jan Machiel van Bragt

    Jan Machiel van Bragt

    Al meer dan 30 jaar actief in het biermilieu, docent in het middelbaar onderwijs, en nog dagelijks bier proeven. Bij PINT meer dan 10 jaar redactioneel en festivalwerk. Jurylid in de jaren 80 en 90 voor zelfbrouwwedstrijden, winnaar van Panorama's Mister Belgisch Bierkenner in 1984. Medewerking aan diverse bierboeken en de TV-serie "The Beerhunter." Vice-voorzitter van OBER vzw Essen en mede-organisator van het Kerstbierfestival. Werkzaamheden voor brouwerijen in Nederland en België, en betrokken bij StiBON als docent. Internationaal erkend fijnproever in proefpanels voor bierbladen en actief als jurylid bij diverse bierwedstrijden wereldwijd.

  • Jelle Yu

    Jelle Yu

    Een stukje over jezelf schrijven vind ik altijd lastig, dus dat hou ik kort.

    Ik hou van gezelligheid, gastronomie en ik kook graag. Ik ben vader van twee prachtige kinderen en ben getrouwd met een fantastische vrouw.

    Ik heb een horeca hart en ben in die branch al zo’n 28 jaar actief, waarvan de laatste 11 jaar in- en om de Jopenkerk. Ik ben inmiddels biersommelier, geef masterclasses, hou me graag bezig met bier-spijs combinaties en geef ook lessen en trainingen over bier. Mijn favoriete bierstijl is toch wel (Westcoast) IPA, maar 1 van de mooiste bieren ever vind ik Orval.

  • Jos Brouwer

    Jos Brouwer

    In de late jaren 70 en vroege jaren 80 ontwikkelde ik als student in Eindhoven een passie voor Belgische bieren. Na mijn afstuderen werd ik actief bij de bierconsumentenvereniging PINT, eerst als redacteur en later als hoofdredacteur en bestuurslid. Mijn betrokkenheid leidde tot mijn rol als contactpersoon bij de oprichting van de European Beer Consumers Union (EBCU) in 1990. Ik bleef actief in PINT en EBCU, diende 17 jaar in het PINT-bestuur en was vice-voorzitter van de EBCU van 2008 tot 2013. Als jurylid heb ik internationale biercompetities beoordeeld en richtlijnen opgezet voor de erkenning ervan. Naast mijn bierpassie ben ik dagelijks werkzaam als software engineer in de industriële automatisering.

  • Jos Oostendorp

    Jos Oostendorp

    Jos werd in 1962 in Groenlo geboren en had al op jonge leeftijd een sterke band met Grolsch-bier en verpakkingen. Tijdens zijn jeugd werkte hij in de Grolsch-brouwerij tijdens vakanties en na zijn studie begon hij in 1989 fulltime bij Grolsch. In 2012 startte hij zijn eigen consultancybedrijf en lanceerde het biermerk Yellow Moon. In 2014 richtte hij met familieleden de Groen Brouwerij Brouwersnös op en was daar tot midden 2020 directeur. Sinds 2020 is hij weer actief bezig met zijn consultancybedrijf en lanceerde hij biermerk Tweach, dat bedrijven en brouwerijen verbindt. Hij is ook bestuurslid Kennis & Innovatie bij CRAFT en sinds juni 2021 voorzitter van deze branchevereniging voor Onafhankelijk Brouwers Nederland.

  • Kees Heijnis

    Kees Heijnis

    Sinds de jaren '70 ben ik gepassioneerd bezig met bier. Na mijn studie levensmiddelentechnologie en specialisaties in brouwerijtechnologie en microbiologie, liep ik stage en werkte ik bij Amstel en Heineken. In 2017 veranderde mijn carrière bij Sligro in Amsterdam in een droomjob als Bierspecialist. Ik adviseer, verkoop, organiseer proeverijen en biertrainingen. Gedreven volgde ik cursussen, bezocht brouwerijen en werd Bier sommelier na een opleiding in Duitsland. Nu run ik mijn eigen bedrijf, Biermomenten, en ben verbonden met Kleiburg Brouwerij in Amsterdam en verzorg oa rondleidingen en proeverijen.

  • Kiki van Beerendonk

    Als voormalig eigenaresse van Brouwerij De Man, heeft Kiki een diepe passie voor speciaalbier die al begon rond haar 16e, toen ze verschillende bierflesjes begon te verzamelen. Tijdens het opzetten van Brouwerij De Man, startte ze ook haar Instagram-account om haar liefde voor bier te delen. Met een volgersaantal van 9500 deelt ze haar kennis en enthousiasme voor bier met een breed publiek, en blijft ze een belangrijke speler in de Nederlandse biergemeenschap.

  • Maarten Tegenbosch

    Maarten Tegenbosch, mister Schneider Weisse

    Eigenaar van Romat NLD Ltd. / Selected by ME Ltd. Onafhankelijk & Authentiek.

    Specialist in import & export van diverse bier- en bierconcepten in met name Oost-Europa. Mijn manier van zaken doen is gebaseerd op de normen en waarden van Storytelling; de kracht van het verhaal. Storytelling is het vervoeren van gebeurtenissen in woorden, beelden en geluiden. In elke cultuur worden verhalen gebruikt ter educatie, ondersteuning en behoud van cultuur en om normen en waarden te behouden. Narrativity is authentiek en meer ‘’sales’’ gericht dat ‘’marketing’’ Het gaat om vertrouwen en het bouwen aan langdurige zakelijke relaties wat vooral in Export van essentieel belang is.

    Levensmotto:

    Ik zie het verleden niet als een ballast, maar als inspiratie voor de toekomst!! Ik heb een authentieke passie voor het denken mogelijkheden.

  • Marc Janssen

    Marc Janssen

    In de jaren 70, geïnspireerd door mijn vader's passie voor bier, ontstond mijn fascinatie voor het ambacht. Op mijn 16e begon ik bij Grolsch als dopring-vervanger, maar mijn liefde voor bier groeide. Na jaren van hard werken, werd ik in 2016 Meester Brouwer in de Proefbrouwerij van Grolsch. Mijn grootste hobby is bier, in al zijn diversiteit, en ik droom ervan om alle bierstijlen ooit te brouwen. Proost op mijn passie! 🍻

  • Marco Daane

    Marco Daane

    Marco Daane is een schrijver uit Vlissingen, geboren in 1959. Hij schrijft over literatuur, cultuur en bier. Zijn liefde voor bier begon in de jaren zeventig in Walcheren, waar hij Belgische bieren ontdekte. Tijdens zijn tijd in Den Haag leerde hij meer over bier in de Wijn- en Bierboutique. Zijn passie voor bier draait om traditie, vakmanschap en subtiliteit. Hij volgde de opkomst van de Nederlandse bierwereld en schreef uiteindelijk "Bier in Nederland. Een biografie" in 2016. Zijn favoriet is Ur-Hop van de Gulpener Bierbrouwerij, een moderne klassieker die zowel verfrissend als kruidig is, perfect voor elke gelegenheid.

  • Marco Philipsen

    Marco Philipsen

    In 2001 werd Marco Philipsen (1974) verantwoordelijk voor de categorie bieren bij Mitra Drankenspeciaalzaken. Ooit begonnen als stagiair bij de keten en inmiddels de Algemeen Directeur.

    Marco wilde Nederland de diversiteit van bier laten ontdekken en mooie bieren beschikbaar stellen voor de consument. Uiteindelijk werd hij één van de pioniers van de Nederlandse Bierrevolutie. Het mooiste is dat je op deze reis steeds meer zielsverwanten tegenkomt. Er werd veel samengewerkt en initiatieven opgezet en er ontstond verbroedering. Hij heeft altijd het geluk gehad dat zijn passie voor Mitra en bier gecombineerd konden worden. In 2015 werd hij Internationaal Diplom-biersommelier. Tevens is hij jurylid van bierproefwedstrijden, zoals de Dutch Beer Challenge en de Brussels Bier Challenge.

  • Michael Pelle

    Michael Pelle

    Michael heeft bijna 20 jaar ervaring in de horeca, voornamelijk als barman en als Barhoofd op grote festivals en evenementen. Zijn passie voor horeca begon toen hij als kind tegenover een café in Baarle Nassau woonde. Hij ontwikkelde een liefde voor speciaalbier, vooral voor de Rotterdamse bierscène. De laatste jaren heeft hij samengewerkt met lokale brouwers, waaronder Haagse Bluf. Na een tijdje weg te zijn geweest uit de branche, is hij nu lid van de Bier connaisseurs Zuid-Holland en kijkt hij uit naar verdere avonturen in de wereld van bier.

  • Monica Etman

    Monica Etman

    Ik ben Monica Etman en woon in Gorinchem

    Ik werk momenteel in Rotterdam bij Het Kroket Loket maar eigenlijk wil ik meer gaan doen met bier en foodpairing. Daarnaast heb ik Michael Pelle leren kennen via Beer Geeks en zo zijn we ook partners geworden

    Persoonlijk deed ik al heel mijn leven koken en nu dan ook bezig met bier en foodpairing. Inmiddels ook mijn eigen instagram gestart Moon Loves Food dat gaat over bier en foodpairing

  • Wilco de Lange

    Wilco de Lange

    M’n eerste keer kan ik me nog goed herinneren. 12 december 2012; ik deed er de hele avond over. Black Albert. Van De Struise Brouwers had ik Pannepot al wel eens gedronken, maar dit magistrale monster had ik nog nooit geproefd. Een ervaring die in mijn geheugen gegrift staat en het moment dat ik definitief aangestoken werd door het craft beer virus. De passie voor bier deel ik graag met anderen, o.m. door proeverijen te geven onder de naam 'De Bierconnectie'. Zo laat ik mensen kennis maken met het brede spectrum van smaken dat bier te bieden heeft

  • Nathan Hak

    Nathan Hak

    Nathan Hak, oprichter van De Bierheerlijkheid en Internationaal Biersommelier, heeft een indrukwekkende biercarrière. Eerder Beer Journalist bij Beerwulf en betrokken bij Biermarketing bij Hollands Hophuis. In 2019 werd hij de 200ste Internationaal Biersommelier in Nederland. Zijn passie voor bier leidde tot De Bierheerlijkheid en werk voor Bierista. Hij bracht tijd door in hopvelden in Slovenië en Engeland en was betrokken bij de Hop Trophy. Hoewel hij nu vakbondsconsulent bij de FNV is, blijft zijn liefde voor bier onverminderd, geïnspireerd door Charlie Mopps.

  • Raymond Geraards

    Raymond Geraads

    Mijn naam is Raymond Geraads en ik ben 33 jaar oud. Sinds mijn 22e ben ik al bezig met speciaalbieren en inmiddels al meer dan 1300 verschillende bieren geproefd. Ik brouw al ruim 7 jaar zelf bier op hobbymatige schaal en heb onlangs de stap genomen om commercieel te gaan brouwen. Ik ben samen met mijn vrouw eigenaar van Brouwerij Stijl te Almere. Naast dit alles ben ik actief bierkeurmeester bij het Bier Keurmeesters Gilde. Mijn favoriete bierstijlen zijn Porters/ Stouts en (Double) IPA’s. Ook zure bieren vind ik vaak erg mooi en complex.

  • Rianne Joosse

    Rianne Joosse

    Mijn omzwervingen door bierland zijn behoorlijk divers. Begonnen als lid van Biergilde Roosendaal en lid van OBER (Essen), waar ik een aantal jaren bestuurslid en mede-organisator Kerstbierfestival was. Uiteraard ook lid van PINT en hier 6 jaar lang voorzitter. Na mijn voorzitterschap de overstap gemaakt naar het bestuur van de EBCU, verantwoordelijk voor de financiën.

    Naast bier heeft ook wijn mijn grote interesse en mijn partner – hij doet het zware werk 😉 – en ik maken in Piëmonte (Italië) al een aantal jaren bijzondere wijnen onder de naam Spaccapietra.

  • Yu Mey Kwee

    Yu Mey Kwee

    Met Michel Ordeman als mijn eerste 'biervader' ontwikkelde ik mijn liefde voor Belgische speciaalbieren en Jopenbier sinds 1994. We werkten samen in Haarlem's ABT café en proefden altijd alles. Ik ging werken bij de Jopenkerk en gaf al snel bierproeverijen. Na mijn opleiding tot biersommelier bij StiBON begon ik les te geven en de planning op me te nemen. Derek Walsh en Henri Reuchlin werden mijn volgende mentoren. Ik keur bieren voor wedstrijden, organiseer Bierwandelingen in Haarlem en zit in het bestuur van Platform op Bier en CRAFT. Ik zet me in voor onafhankelijke brouwerijen en vrouwen in de bierwereld. Mijn passie ligt in het combineren van bier en wijn in gastronomie. Ik geniet van perfecte combinaties van eten en drank. Na het behalen van mijn Gastronomie Sommelier Level 3 diploma bij de Academie voor Gastronomie ben ik nog meer betrokken geraakt in de wereld van smaken. Hoewel ik verwend ben met mooie smaken, kan een goed bier mij altijd bekoren.

  • Sander van Werkhoven

    Sander van Werkhoven

    In 1986 maakte Sander voor het eerst kennis met speciaalbier. Na zijn Havo-diploma ging hij naar Tilburg voor een studie Journalistiek en werkte tijdelijk in een supermarkt boven Leeuwarden. Daar ontdekte hij flessen met een onbekend etiket, later geïdentificeerd als Westmalle. Verhuizen naar Brabant opende de deur naar een wereld van Belgische bieren en lokale brouwsels, zoals Belle Vue, Duvel, De Koninck en Palm. Hij werd lid van Pint, organiseerde bierproeverijen en schreef voor vakblad Misset Horeca om horecaondernemers te informeren over bierselectie. Nu is hij zelfstandig horecajournalist en blijft hij gepassioneerd over speciaalbier schrijven.

  • Rick Kempen

    Rick Kempen

    Ruim 35 jaar in de bierwereld, wat een weelde! In die tijd is het bierlandschap onherkenbaar veranderd. Van alleen maar pils tot een tijd waarin gebakken vleermuisvleugels een normaal ingrediënt werden, tot een tijd waarin ondergistend bier geherwaardeerd wordt. Bier is mijn lust en mijn leven - niet dat mijn leven erom draait, maar het is er vaker wel dan niet. Trots ben ik op mijn eigen bijdragen aan Nederland Bierland, waarin de Nederlands Favoriete Bier Lijst niet ontbreken mag. Blijf gezond, blijf genieten!

  • Simon Fokkema

    Simon Fokkema

    Ik werk al 28 jaar in het mooiste bier lokaal van Nederland en omstreken :-)…En ik ben nu samen met mijn vrouw de gelukkige eigenaar van de huiskamer van de wereld. Ik heb door de jaren heen het Nederlandse bierlandschap gigantisch zien veranderen …van pils, dubbel, tripel en hier en daar een bockbier ..tot een explosie van brouwerijen en dus een explosie van verschillende bierstijlen.

    De New England IPA lijkt op dit moment het mistige bierlandschap te gaan overheersen. Wat ik enigszins jammer maar begrijpelijk vind …het bier verkoopt goed omdat bijna iedereen het lekker vindt …de beginnende bierdrinker tot aan de beergeek.

    Aangezien ik een groot aanhanger van de “less is more’ groep ben …mis ik simpele, strakke maar ozo lekkere doordrinkbare bieren zoals wij die bij onze …voornamelijk Beierse Buren ..zien.

  • Rocco Chin

    Rocco Chin

    Op 18-jarige leeftijd begon ik met het drinken van bier en ontwikkelde al snel interesse in speciaalbieren. Een reis naar San Francisco in 1997, waar ik een brewpub ontdekte, zaaide het speciaalbierzaadje. In 2014 besloten vrienden en ik een bierfestival in Enschede te organiseren met stevige muziek. Dit leidde tot het idee van een bierwinkel, geopend in maart 2015. Uiteindelijk verliet ik mijn baan als Logistics Manager om me volledig op speciaalbier te richten. In 2016 bracht ik mijn eerste commerciële bieren uit en won in 2017 een bronzen medaille voor de All Black op de Dutch Beer Challenge. In 2018 openden we onze brewpub in Enschede. We streven ernaar om mensen te laten genieten van ambachtelijk bier en delen ons plezier in craft beer.

  • Susan Smelter

    Susan Smelter,

    Bierografie

    1991- 2003: Horeca-bijbaan in café, naast studie en later baan, ten tijde dat speciaalbier in Nederland nog in de kinderschoenen stond.

    1997- heden: praktijkdocent Horeca&Voeding + Zorg& Dienstverlening

    2017- heden: thuisbrouwer. Gestart met brouwpakket van de Hema, maar al gauw overgeschakeld op los inkopen van de ingrediënten en zelf recepten ontwikkelen

    2019: Proef Eet Enschede, als één van de Eanske Angels (Brouwerij Eanske)

    2019: Stibon 1 lessen gevolgd bij Stanislaus Brewskovitch te Enschede. Geslaagd in januari 2020

    2020: Oprichtster van Twentse Bierproeverij op 3 november 2020. Proeverijen, workshops en soms (interactieve) lezingen met bieren van Twentse brouwerijen, op locatie

    2023: Winnaar Berghoeve Brouwers Challenge met de Wilde Wieven Hopfen Weizenbock, samen met Femke Janzing als team Beergirls from the East

    Motto van Susan: bier verbindt

  • Tim Skelton

    Tim Skelton

    Tim Skelton is een Eindhovenaar van Britse oosprong, die opgroeide tussen de hopvelden van Zuidoost-Engeland. Hij heeft meer dan 45 jaar ervaring als biergenieter en 20 jaar als freelance bierschrijver en redacteur. Hij is auteur van twee bierboeken: Beer in the Netherlands en Around Amsterdam in 80 Beers. Tevens jurylid bij internationale bierwedstrijden. Silver Award winner in Beer and Travel Writing (British Guild of Beer Writers, 2014). PINT Beschermheer Speciaalbier (2018) Redacteur Bierconsumentenvereniging PINT; en all-round . Global Expert in Nederlands bier en Nederlandse biercultuur.

  • Tina Rogers

    Tina Rogers, 010 Bier Blog

    In 2015 richtte ik met een vriendin in Rotterdam een bierclub op, waarmee we maandelijks bieractiviteiten organiseerden om de craft beer scene te verkennen. Vanaf 2017 deel ik mijn bierreis op mijn blog 010 Beer Blog. Mijn passie leidde tot het behalen van mijn biersommelier diploma in maart 2019, een geweldige ervaring vol kennis en interessante contacten. Naast mijn reguliere baan besteed ik graag mijn vrije tijd aan het verdiepen van mijn bierkennis en het proeven van bier, met een focus op het onderhouden van contacten in de inspirerende bierwereld.

  • Tineke van Wilgenburg

    Tineke van Wilgenburg

    Tineke van Wilgenburg, eigenaresse van Burg Bieren Bierwinkel, Café de Hazeburg, Burg Bier Brouwerij en Bier & Bed in Ermelo, begon haar bieravontuur in 1995 met 500+ bieren. Op 18-jarige leeftijd stapte ze in na haar moeders overlijden, werd besmet met het biervirus en bouwde met haar vader een bierimperium op met 3300+ bieren. Ermelo, oftewel Biermelo, noemt ze het bierige hart van Nederland. Ze geniet van de gezelligheid, evenementen en enthousiaste mensen in de bierwereld en hoopt er nog vele jaren van te genieten. Ontdek meer op www.burgbieren.nl.

  • New List Item

    Description goes here