Panellid
Marco Daane
Soms gebeurt het dat je iets moois uit je eigen omgeving pas via een omweg vindt.
Zo verging het mij bij de ontdekking van een bier van de Zeeuwse bierbrouwerij Dutch Bargain.
U moet weten, ik ben Zeeuw van origine, dus ik heb een warm plekje van binnen voor alles wat uit Zeeland komt. Zodoende kende ik ook de brouwerij Dutch Bargain uit Groede, een pittoresk dorp in Zeeuws-Vlaanderen. Althans, die dacht ikte kennen.
Tot ik op een dag weer eens bij het biercafé in mijn huidige woonplaats Pijnacker kwam, De Drie Heeren. Daar stond een bier van Dutch Bargain op de kaart dat ik totaal niet kende: ‘Imperial Zeeuws Blond’. Huh? Een imperial wát?
Die aanduiding beschouw ik nog altijd als heel geslaagde ironie en zelfspot. Het boerse Zeeuws en dat dan imperial, het is een grappige combinatie. En ik mag dat vinden, want ik ben zelf Zeeuw. Het sloeg natuurlijk op het iets hogere alcoholpercentage van dit bier. Dat was 7,2%, terwijl de meeste blonde bieren 5 tot 6,5% bevatten. Maar om het daarom nou maar meteen ‘imperial’ te noemen? Ik vond dat echter reuze geinig en het viel ook beslist op.
Die impressies van de buitenkant maakten plaats voor respect en bewondering toen ik het bier voor het eerst voor me had. Ja, dit mocht alleen om zijn uiterlijke kwaliteiten al ‘imperial’ heten! In mijn glas prijkte een mooi geelblond bier met substantiële schuimkraag, fraai parelend maar zonder al te koolzuurrijk te zijn. Het aroma was dat van een vermoedelijk droog, hoppig bier, en de smaak was gewoon een verademing.
Ik ben niet zo van het biertype blond. Die bieren zijn me vaak te makkelijk en te zoet, en ik heb nogal eens de indruk dat de brouwer niet echt zijn of haar best heeft gedaan om van een simpel bier (want dat is het eigenlijk) iets bijzonders te maken.
Bij Imperial Zeeuws Blond was dat wel het geval. Dat bleek een stevig bier met een behoorlijke hopbitterheid (van sorachi ace en de heerlijke citra), zonder dat die op vervelende wijze aan wangen en gehemelte bleef hangen – dus ook op een juistemanier verfrissend. En ik proefde vooral een enigszins ruig, smaakvol en pittig bier, met een vleugje van die Zeeuwse boersheid (net als in de vroegere Emelisse Saison) en een hint van ziltheid. Daar houden ze dan ook wel van bij Dutch Bargain, dat bijvoorbeeld een Seawise geheten weizenbier brouwt waarin op subtiele wijze Zeeuwse maritieme plantjes zijn verwerkt. (Krankzinnig lekker bij mosselen...)
Sinds die eerste kennismaking sloeg ik dit bier in wanneer ik maar kon, bij de Spar in Middelburg als ik op familiebezoek was geweest of bij (gelukkig steeds in aantal groeiende) verkooppunten dichter bij huis. Het werd een van mijn huisbieren. In de winkel was het snel te vinden dankzij de opvallende, door een kunststof laag omgeven fles (of een blikje) met daarop de beeltenis van een roze opwaaiende zomerjurk.
Het was dan ook even schrikken toen de brouwerij begin van dit jaar een reshuffle van haar bieren doorvoerde. De ontwerpen van de verpakkingen werden veranderd.
Bij Imperial Zeeuw Blond maakte de opwaaiende jurk plaats voor wapperende haren (ook heerlijk Zeeuws). Maar: van dat bier veranderden ook de naam en het alcoholpercentage. Het ‘imperial’ viel eraf en de 7,2% werd 6,7%. Alles om het bier ‘ more sessionable te maken.
Ik had me voor niets zorgen gemaakt. De smaak is zo goed als dezelfde gebleven, maar het bier is (zoals de bedoeling was) nog iets frisser en daardoor inderdaad doordrinkbaarder geworden. Voor een blond bier is dat ook heel begrijpelijk natuurlijk. Dat het niet meer ‘imperial’ heet vind ik eigenlijk wel jammer, omdat het de Zeeuwsheid van dit bier zo’n grappige on-Zeeuwse statuur verleende. Maar het gaat bij bier altijd om de inhoud. Ik ben er geen druppel minder van gaan kopenen voel me op en top Zeeuw als ik het drink.
Nu eindelijk eens een keer naar het proeflokaal in Groede om ’m van het vat te drinken!
Marco Daane
Favoriete bier