Panellid
Yuri Hegge
Mijn nominatie gaat naar Gulpener Mestreechs Aajt.
Gulpener, en dan zeker hun iconische bier Mestreechs Aajt hoort zo vaak mogelijk in de bloemetjes te worden gezet.
De brouwerij blinkt uit in vakmanschap in combinatie met werkvlijt, locale verankering en samenwerkingen, en bescheidenheid.
Gulpener heeft net voor Corona miljoenen geinvesteerd in de brouwerij om Co2 neutraal te kunnen zijn. Hierdoor zijn ze zelfs de meest ecologische brouwerij van Europa. Een huzarenstuk. Een voorbeeld voor velen.
Dit combineren ze met samenwerkingen met lokale boeren voor hun granen, hoppen en fruit. Niet alleen verkleint lokale samenwerking hun ecologische voetafdruk, het vergroot ook de lokale sociale verankering. Hulde in tijden van globalisering.
Mestreechs Aajt dus. Een Vlaams Roodbruin bier. Een stijl dat stamt uit de Middeleeuwen. Een blend tussen jong bier en bier dat een jaar heeft mogen rijpen op houten Foedervaten. Door deze rijping krijgt het een hergisting met de microcultuur die in het vat zit. Dit zorgt voor een rinse/zurige smaak. Via het blenden komt men tot een aangename zoet-zure smaak, die verfrissend werkt in de zomer en hartverwarmend is in de winter door haar umami-smaken. Eet hier vooral Noordzee-garnaaltjes bij. Het ziltige van de garnaaltjes is een klassieke pairing met het zoet-zure van deze mooie bierstijl.
Nederland mag wat trotser zijn op dit bier. Waarom? De bierstijl heet vandaag ‘Vlaams Roodbruin/Oud Bruin’. Iedereen kent Rodenbach en Duchesse de Bourgogne wel denk ik. Maar als Belg moet ik me neerleggen bij de feiten van de geschiedenis. En dat is dat deze stijl oorspronkelijk ontstond in het zuiden der Nederlanden. Vandaag brouwt enkel Gulpener deze mooie stijl nog systematisch. Dat je niet snel Sant-In-Eigen-Land bent heb ik enkele jaren geleden mogen waarnemen. Ik was een weekendje op bezoek in Maastricht, de regio van Gulpener. Ik vond bij iedere horecazaak Duchesse de Bourgogne op de bierkaart, maar nergens Mestreechs Aajt. Dat vond ik een pijnlijke vaststelling.
Zelf heb ik Mestreechs Aajt altijd graag en veelvuldig geschonken in Amsterdam. En ik hoop dat steeds meer collega’s dit Nederlands Erfgoed zullen gaan ambassaderen.
Een brouwerij die traditie, geschiedenis, kunde en kennis in stand houdt, en deze overlevert aan steeds nieuwe generaties, koppig tegen de stroom in, wars van hypes, met gevoel voor heritage, verdient een nominatie voor de Nederlandse Bierlijst. Dit is erfgoed. Dit bier is niet minder dan pure CULT! Dit verdient veel vaker gedronken te worden.
Yuri
Favoriete bier